Prefectura Cluj, în colaborare cu DSP Cluj și Casa de Asigurări de Sănătate a Județului Cluj, a redactat un ghid adresat angajatorilor, pentru a fi folosit în situația în care apar cazuri confirmate de COVID printre angajați sau management, de la ce măsuri trebui luate, până la dezinfecție.
Puteți consulta ghidul integral AICI.
Ghidul răspunde la întrebări precum ”Care este primul pas pe care trebuie să-l fac în situația în care un angajat este depistat pozitiv, indiferent de modalitatea de testare?”, ”Care sunt măsurile de urmat în cazul în care angajatul este contact direct al unui caz pozitiv?” ”În ce condiții se emite angajaților concediul medical pentru carantină/izolare?”, ”Ce demersuri face angajatorul/angajatul pentru obținerea certificatului medical?”
Recomandări pentru diminuarea riscului epidemiologic la locul de muncă:
• aerisirea frecventă a birourilor și a spațiilor de lucru;
• dezinfecția curentă a suprafețelor de lucru de către fiecare angajat dimineața la începerea activității și ulterior la 4 ore;
• dezinfecția suprafețelor expuse – clanțe, balustrade, cotiere, mese etc., de către personalul de curățenie.
ATENȚIE!
• Dezinfecția se va face cu biocide avizate de Ministerul Sănătății, acestea utilizându-se strict pentru scopul pentru care au primit aviz: de exemplu, un biocid de suprafețe (clor) nu va fi utilizat pentru dezinfecția mâinilor și nici pentru pulverizare în aer.
Este necesară monitorizarea dezinfecției suprafețelor de reprezentantul angajatorului, pentru a păstra un echilibru între utilizare eficientă a biocidelor și riscul de apariție a sindroamelor iritative/alergice respiratorii și dermatologice la lucrători.
• Atenție la utilizarea intempestivă a biocidelor pe bază de clor care produce degajare de clor iritant în atmosferă!
• Atenție la dispozitivele cu acțiune biocidă pentru aer! Este nevoie să fie avizate de o autoritate națională. Se va solicita unității comerciale care le furnizează un document în acest sens și vor fi utilizate doar în condițiile specificate în aviz.
• Dotarea grupurilor sanitare cu săpun lichid, dezinfectant și prosoape de hârtie; !!! Mențineți stocuri suficiente de măști, mănuși, dezinfectanți pentru mâini, dezinfectanți pentru echipamente, dezinfectanți pentru mașini de transport și pentru spațiul de lucru. Este important să fiți pregătiți pentru situații neprevăzute, posibile pozitivări multiple, focare etc.
• Triajul zilnic al lucrătorilor la începerea activității este obligatoriu și se consemnează și se semnează de conducătorul locului de muncă. Se anunță medicul de medicina muncii la orice caz simptomatic, acesta fiind îndrumat spre locuința proprie/spital, în funcție de situație.
• Masca va fi utilizată de către toți lucrătorii, indiferent de distanța dintre locurile de muncă și chiar dacă este utilizată concomitent și o vizieră. Singurele persoane exceptate de la portul măștii sunt cele care au avizul medicului de medicina muncii. Se va desemna o persoană responsabilă pe fiecare tură, care să monitorizeze modul de utilizare a echipamentului de protecție și care va nota eventualele neconformități pentru a fi remediate. Măștile sunt furnizate de către angajator. De asemenea, lucrătorii vor utiliza echipamentul individual de protecție conform expunerii profesionale specifice profilului de activitate.
• Menținerea distanței fizice de minimum 1,5 metri în toate locurile de muncă, indiferent de specificul activității.